وبلگ  علی اکبر    ویسی

وبلگ علی اکبر ویسی

انتشارات متنوع
وبلگ  علی اکبر    ویسی

وبلگ علی اکبر ویسی

انتشارات متنوع

البوم کالری موسیقی های لرستان (1)

کمانچه لرستان



آهنگ ایرج رحمانپور به نام دلارام



موسیقی اصیل لری (شاد) حسن دهقانی



رقص محلی لری



موسیقی لرستان-ساز کمانچه استاد فرج علی پور8,545 استاد علیپور



عیدانه حسین ابی



موسیقی لرستان



دو پا و سه پا- ساز شاد محلی لرستان



استعدادهای موسیقی لرستان



سرزمین مادریم لرسو



موسیقی نوروز لرستان



امان ازدرد دوری--موسیقی بختیاری



حسین ابی



رقص های محلی لرستان



ا خورموه دوست دارم-ضرغام طهماسبی

علت قرمز شدن چشم ها چیست؟

علت قرمز شدن چشم‌ها چیست؟ +درمان

1482

    
graphicstock.com

علت قرمز شدن چشم‌ها چیست؟ +درمان

قرمزی چشم‌ها می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. قرمزی چشم خود می‌تواند نشانه مشکلات دیگر مانند خشکی چشم، خواب بسیار کم یا مصرف بی‌رویه قطره چشم باشد.

داشتن چشم‌های قرمز موجب می‌شود به دلایلی نظیر بیماری، ناراحتی یا اعتیاد مورد بازخواست اطرافیان قرار بگیرید. اما حقیقت ماجرا این است که قرمزی چشم‌ها می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد.

اندرو هولزمن، چشم‌پزشک و مدیر مرکز لیزر چشم مریلند، می‌گوید: «قرمزی چشم خود می‌تواند نشانه مشکلات دیگر مانند خشکی چشم، خواب بسیار کم یا مصرف بی‌رویه قطره چشم باشد.»

در ادامه ۱۰ دلیل اصلی قرمزی چشم را به شما معرفی کرده و راه‌حل هریک را نیز برایتان شرح خواهیم داد. توجه کنید که این موارد در طول یک ماه می‌تواند شما را پرانرژی کند.

۱. خشکی چشم
وقتی چشم‌هایتان خشک شود، کمی متورم شده و می‌سوزد. همین التهاب موجب قرمزی چشم می‌شود. خشکی چشم در افراد بالای ۵۰ سال بیشتر رایج است اما شاهد قرمزی چشم میان جوانانی که زیاد به صفحه رایانه نگاه می‌کنند نیز هستیم. دکتر هولزمن می‌گوید: هنگام مشاهده مانیتور، به اندازه کافی پلک نمی‌زنیم که این کار موجب خشکی چشم می‌شود.»

راه‌حل: استفاده از قطره اشک مصنوعی می‌تواند موجب مرطوب شدن چشم‌ها شود که کاهش التهاب و قرمزی چشم را به همراه دارد. ضمنا هنگام کار با رایانه یا گوشی تلفن همراه سعی کنید بیشتر پلک بزنید. مثلا می‌توانید هر ۲۰ دقیقه، به مدت ۲۰ ثانیه به چند متر آنطرف‌تر نگاه کنید.

۲. حساسیت فصلی
مواد آلرژی‌زا (آلرژن) مانند گرده و چمن می‌توانند موجب تورم و التهاب چشم‌ها و در نهایت قرمزی چشم شوند. زیرا آلرژی‌ها موجب خارش چشم شده و شما را مجبور به مالیدن آن‌ها می‌کند.

راه‌حل: از طریق اعمال کمپرس سرد به مدت ۱۵ دقیقه در روز بر روی چشم‌ها، قرمزی و التهاب چشم را کم کنید. سپس با پزشک معالج خود در مورد بهترین روش کنترل آلرژی‌تان مشورت کنید. وی احتمالا به شما آنتی هیستامین توصیه می‌کند که موجب کاهش واکنش بدن به آلرژن‌ها می‌شود. اما از آنجایی که آنتی هیستامین‌ها موجب خشکی چشم می‌شوند، بهتر است از قطره مصنوعی چشم برای مرطوب کردن آن استفاده کنید.

۳. داروهای خاصی مصرف کنید
فقط آنتی هیستامین‌ها نیستند که موجب قرمزی چشم‌ها می‌شوند. دکتر جفری آنشل می‌گوید که قرص‌های خواب‌آور، داروهای ضد اضطراب و حتی مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن می‌توانند با کاهش گردش خون در بافت چشم و اطراف آن موجب خشکی و قرمزی چشم شوند.

راه‌حل: به کمک اشک مصنوعی می‌توانید قرمزی و خشکی چشم‌هایتان را برطرف کنید. اما برای یافتن راه‌حلی درازمدت بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا یا میزان آن داروی را تنظیم کنید و یا اینکه از داروی جایگزین به جای آن استفاده کنید.

۴. خواب کافی ندارید
فرقی نمی‌کنید به چه دلیلی شب قبل تا دیروقت بیدار مانده‌اید: کار اضافی، تماشای فیلم یا مطالعه. چشم‌ها باید برای مدت طولانی بسته باشند تا لایه‌های اشک مجددا تولید شده و پر شوند. خواب ناکافی موجب قرمزی چشم می‌شود.

راه‌حل: باز هم استفاده از قطره اشک مصنوعی می‌تواند با مرطوب کردن چشم‌ها آن را مرطوب کند. اما فراموش نکنید که ۷ تا ۸ ساعت خواب شبانه برای بدنتان ضروری است.

۵. مصرف مشروبات الکلی
دکتر آنشل می‌گوید: «الکل موجب کاهش گردش خون در رگ‌ها شده که سپس باعث افزایش خون ورودی به رگ‌های چشم می‌شود. به همین دلیل آن‌ها قرمز به نظر می‌رسند.»

راه‌حل: سعی کنید مصرف مشروبات الکلی را ترک کنید. استفاده از قطره چشم نیز مناسب است.

۶. مصرف سیگار
دود سیگار موجب انقباض رگ‌های چشم شده که خشکی سطح چشم را نیز در پی دارد. زمانی که بدن متوجه خشکی و عدم گردش خون کافی در چشم می‌شود، تلاش می‌کند تا از طریق گشاد کردن رگ‌های خونی جبران کند. این اتفاق در نهایت موجب قرمزی و احتمالا خشکی چشم خواهد شد.

راه‌حل: سعی کنید مصرف سیگار را ترک کنید. در غیر این صورت، یک ساعت در هوای آزاد بمانید تا قرمز چشم‌هایتان برطرف شود.

۷. چشم‌های صورتی دارید!
التهاب ملتحمه یا کنژنکتیویت موجب صورتی یا قرمز شدن چشم‌ها می‌شنود. کنژنکتیویت آلودگی باکتریایی یا ویروسی است که به یک یا هر دو چشم هجوم می‌برد. این ویروس به شدت واگیردار بوده و می‌تواند تنها از طریق مالش چشم‌ها از چشمی به چشم دیگر منتقل شود. این آلودگی موجب التهاب در بافت چشمی و اطراف آن می‌شود که قرمزی و تورم چشم‌ها را در پی دارد. خارش، سوزش، ترشحات مخاط مانند چشم و حساست به نور از جمله علائم دیگر کنژنکتیویت است.

راه‌حل: در ابتدا حتما با یک چشم پزشک مشورت کنید تا ببینید کنژنکتیویت شما از نوع باکتریایی است یا ویروسی. اگر ویروسی است که باید بین ۲ تا ۳ هفته با آن مدارا کنید. (قطره چشم استروئید می‌تواند موجب کاهش قرمزی و تورم چشم شود.) اگر هم باکتریایی باشد، می‌توانید از قطره چشم آنتی بیوتیک استفاده کنید.

۸. شنا در استخر
ترکیبات کلر موجود در استخر موجب کشته شدن باکتری‌های مفید چشم می‌شود که قرمزی و سوزش را به دنبال دارد.

راه‌حل: شستشوی چشم با محلول آب و نمک و یا اشک مصنوعی می‌تواند به کمکتان بیاید. اگر هم در طول شنا از لنز طبی استفاده کردید، بلافاصله پس از پایان شنا آن‌ها را دربیاورید. در ضمن، سعی کنید که از عینک شنا برای دفعات بعدی استفاده کنید.

۹. پاره شدن رگ خونی
رگ‌های خونی چشم می‌تواند در نتیجه فشار زیاد مانند سرفه‌های شدید، خوابیدن در حالتی که به چشم‌هایتان فشار بیاید و یا آسیب دیدن چشم‌ها مانند مشت خوردن در چشم یا بر اثر تصادف پاره شوند. هنگامی که یک رگ خونی پاره شود، خون زیر سطح چشم جمع می‌شود. به همین دلیل ممکن است سفیدی چشم به طور کامل یا ناقص قرمز شود. دکتر هولزمن می‌گوید که این اتفاق چندان جدی نیست و فقط خطرناک به نظر می‌رسند.

راه‌حل: متاسفانه در این مورد هیچ کاری از دستتان برنمی‌آید و فقط باید یک هفته منتظر بمانید تا برطرف شود.

۱۰. استفاده بیش از حد قطره چشم
مصرف بیش از حد قطره چشم می‌شوند مشکل قرمزی چشم را به شکلی عجیب بدتر کند. دلیلش نیز این است که قطره چشم از طریق انقباض رگ‌های خونی و کاهش گردش خون اثر می‌گذارد.

راه‌حل: اگر به میزان بسیار کمی از قطره چشم استفاده می‌کنید، مثلا هفته‌ای یک بار)، مشکلی نیست. اما اگر روزانه به مدت یک یا دو هفته مجبور به استفاده از قطره چشم و اشک مصنوعی شدید، بهتر است آن را با یک چشم پزشک در میان بگذارید تا ببینید علت ریشه‌ای قرمزی چشم‌هایتان چیست. زمانی که مشکل ریشه‌ای را حل کردید، دیگر مجبور به استفاده بیش از حد قطره چشم نیستید.

البته در صورتی که قرمزی چشم همراه با علائم دیگری از قبیل سوزش، تورم یا کاهش دید باشد‌، لازم است از سوی چشم‌پزشک معاینه شود و از نظر وجود بیماری‌های خطرناک‌تر چشمی مورد بررسی قرار گیرد.

عفونت‌های چشمی بر حسب محل و بافت درگیر شده می‌تواند علائم متفاوتی مانند وجود ترشحات، سوزش، احساس جسم خارجی، کاهش دید و درد داشته باشد.

درمان قرمزی چشم در چند قطره

با توجه به استفاده شایع بسیاری از افراد از قطره نفازولین برای رفع سرخی چشم، این سوال به ذهن می‌رسد استفاده خودسرانه از این قطره تا چه اندازه از سوی متخصصان چشم تائید می‌شود؟

دکتر محمد ریاضی‌اصفهانی، فوق‌تخصص جراحی شبکیه در گفت‌وگو با جام‌جم با تاکید بر این‌که استفاده از قطره چشمی نفازولین برای درمان قرمزی چشم به‌طور کلی توصیه نمی‌شود، توضیح می‌دهد: استفاده از نفازولین می‌تواند باعث پوشیده شدن علائم بیماری و تشخیص دیرتر بیماری فرد شود. از سوی دیگر با گذشت زمان از میزان آثار آن کاسته می‌شود و تاثیری بر میزان قرمزی ندارد. به بیان دیگر، استفاده از آن باید با تائید چشم‌پزشک بوده و پس از بررسی چشم از نظر نوع بیماری چشمی انجام شود.

عاقبت تلخ مصرف خودسرانه قطره چشمی

شاید بسیاری از افراد ندانند مصرف خودسرانه قطره‌های چشمی می‌تواند باعث بروز عوارضی از جمله کاتاراکت، آب سیاه، تغییر فلور طبیعی میکروبی چشم (‌میکروب‌های بی‌ضرری که به‌طور طبیعی در سطح چشم وجود دارد) و کاهش دفاع چشم در مقابل میکروب‌های بیماری‌زا و حساسیت شود.

اما دکتر ریاضی، اشک مصنوعی را از این قطره‌ها مستثنی کرده و می‌گوید: قطره‌هایی که به صورت اشک مصنوعی با نام‌های مختلف وجود دارد ـ در صورتی که با توصیه چشم‌پزشک استفاده شود ـ می‌تواند با کمترین عوارض مورد استفاده طولانی‌مدت قرار گیرد، ولی محلول‌هایی که برای شست‌وشوی چشم عرضه می‌شود در چشم‌های سالم استفاده چندانی ندارد و چشم سالم سیستم‌های حفاظتی و شست‌وشوی کاملی برای فرد دارد که بسیار موثر عمل می‌کند.

منبع : فرادید

آیا خوردن فلفل تند فایده دارد؟

فلفلحق نشر عکسGETTY IMAGES
Image captionهر کس که حتی یک بار فلفل واقعا تند (چیلی) خورده باشد، می داند که خوردن آن می تواند موجب ناراحتی زیادی شود.

فلفل تند از نظر شکل، رنگ ، اندازه و شدت تُندی انواع متعددی دارد ولی چیزی که در همه نوع آن مشترک است، حس سوزشی است که می‌تواند در دهان، چشم و هر بخش دیگر بدن شما که با ماده‌ای که در آن است تماس پیدا می کند، ایجاد کند.

اگر چه بسیاری تصور می‌کنند تندترین قسمت فلفل تخم‌هایش است، در حقیقت پلاسنتا که قسمت سفید اسفنجی داخل آن است، عامل این تندی است. این قسمت را گاز بزنید و سوزش واقعی را احساس کنید. این احساس سوزش عمدتا ناشی از یک ماده شیمیایی به نام کپسایسین است که در غدد بسیار کوچک پلاسنتا یافت می‌شود. وقتی فلفل تند می خورید کپسایسین آن وارد بذاق دهان شما می‌شود و بعد به رسپتورها یا گیرنده‌های دهان و زبان موسوم به تی آر پی وی ۱، می‌چسبد. کار این گیرنده‌ها حقیقتا این است که احساس تُندی سوزان را به شما منتقل کنند.

کپسایسین سبب می‌شود که احساس کنید دهانتان آتش گرفته چون مولکول‌های کپسایسین کاملا در رسپتورها قرار می‌گیرند و سبب می‌شوند گیرنده‌های دهان که به مغز شما علامت می فرستند به شما این احساس را القاء کنند که دهانتان واقعا دارد می‌سوزد.

دلیل این که گیاه فلفل وحشی اولین بار شروع به تولید کپسایسین کرد این بود که می‌خواست مانع از خورده شدنش توسط پستانداران مانند انسان شود.

از لحاظ پروسه تکامل، بهتر بود که که دانه‌های این گیاه را پرندگان در نقاط دور دست پخش کنند.

جالب اینجاست که چون پرندگان برخلاف پستانداران گیرنده‌های تی آر پی وی ۱، ندارند با خوردن فلفل هیچ نوع سوزشی احساس نمی‌کنند.

عید. پاک چیست_عید پاک مسیحیان

عید پاک چیست - عید پاک مسیحیان - آکا

از جمله عید پاک(Påsk)

 نوشته‌ی زیر ترجمه و برداشتی‌است از منابع گوناگون سوئدی که ضمن اشارات علمی و تاریخی به پیدایش عید «پاک»، تلاش می‌کند تا ریشه‌های مشترک برخی از آداب و رسوم ملل از جمله «نوروز» و عید «پاک» را بازگو کند.

 

عید پاک چیست,عید پاک مسیحیان,عید پاک مسیحی,[categoriy]

 

عید پاک، یکی از عید‌های بزرگ مذهبی است که در رابطه با زمان برگزاری و چگونگی فلسفه‌ی وجودی آن، که در اول بهار اتفاق می‌افتد ، اهمیت فراوانی دارد. می‌گویند که ، حضور این عید در این بُرش زمانی به معنی پیروزی زندگی و عشق بر مرگ و نفرت و بدی است. در زبان سوئـدی به عید «پاک»، «Påsk، پُسک»، 
می گویند.

واژه‌ی «Påsk»، یک واژه‌ی عبری است و در حقیقت شکلی از کلمه‌ی لاتین «Pasach» است، که «Paska» تلفظ می‌شده. در «یونان» و «روسیه» نیز همین واژه را مورد استفاده قرار می‌دهند. در زبان انگلیسی چندین کلمه را به‌کار می‌برند که باز هم ریشه در لغت «Pasach» دارد، مانند «Paschal»  و «Passover».

در کشور‌های دیگر رایج‌ترین واژه،Easter»» و در زبان آلمانی، «Ostern» است که باز هم ریشه در زبان عبری دارد. واژه‌ی اخیر،«Ostern» که در زبان آلمانی استفاده می‌شود، به نام خدای‌بانوی «Ostra» برمی‌گردد.

 

واژه‌ی«Pasach» که ریشه‌ی همه‌ی این وا‌ژه هاست، در زبان فارسی نیز به صورت «پاساژ» و به معنی محل عبورکردن و گذشتن می آید. در رابطه با عید «پاک» داستانی وجود دارد که به این شکل نقل می‌شود:

در زمان‌های بسیار دور و قبل از تولد عیسی مسیح، قوم یهود، به دلیل خشک‌سالی و کمبود غذا، به کشور مصر که کشوری ثروتمند بوده مهاجرت می‌کند. آنان که برای گذران زندگی و رهایی از درد و رنج فقر بدان جا رفته بودند، مورد استقبال چندانی قرار نمی گیرند. از این رو، سخت‌ترین و بدترین کارها با دستمزدی بسیار ناچیز به آنها واگذار می‌شود. کارفرمایان با آن‌ها مانند برده رفتار می‌کردند و با شلاق و شکنجه از آنها کار می‌کشیدند. گفته می‌شود که بیشتر بناهای سنگین و تاریخی مصر، مانند «اهرام ثلاثه»‌ و غیره به همین صورت ساخته شده‌است.

نقل است که  «موسی»، پیغمبر و رهبر یهودیان، نزد «فرعون» مصر می‌رود و از او می‌خواهد که قوم یهود را آزاد سازد. «فرعون» بدین امر راضی نمی‌شود و به همین جهت، مورد خشم خداوند قرار می‌گیرد و بلاهای بسیار بر او و بر کشور مصر نازل می‌شود تا آن‌جا که «فرعون» مجبور می‌گردد یهودیان را آزاد سازد. از آن زمان به بعد چنان شبی را، «شب آزادی» نام نهاده‌اند. چنان که پیداست، عید «پاک» همیشه در آغاز بهار اتفاق می‌افتد. درست زمانی که طبیعت رو به گرما و نور می‌رود، زمین نفس می‌کشد و زندگی دوباره‌ی طبیعت آغاز می‌گردد.

با توجه به روایتی که نقل شد اهمیت عید «پاک» برای یهودیان تنها پیروزی گرما و روشنایی بر سرما و ظلمت نیست بلکه یادآور آزادی این قوم است از زنجیرهای اسارت و بردگی.

نکته قابل تأمل آن است که در شب آزادی یهودیان، آنان برای گریز از نابودی و مرگ، بر آن شدند که هر خانواده، یک گوسفند یا برّه تهیه کند و در تاریک و روشنای غروب، با قربانی آن حیوان و علامت‌گذاری بر درِب خانه‌ی خود با خون او، از دست فرشته‌ی مرگ رهایی یابد. باور یهودیان بر آن بود که اگر «عزرائیل» از جلو خانه‌ی آنان بگذرد و آثار خون را بر آن جا ببیند، آسیبی به آنان وارد نمی سازد. گفته می‌‌شود که یهودیان در واقع، در شب عید «پاک» مصر را ترک کردند و از طریق دریای سرخ به صحرای «سینا» و سپس به کشور «غنا» رفتند.

نکته‌ی برجسته در این داستان که به واژه‌ی «پاساژ» گره می‌خورد آنست که هم عبور فرشته‌ی مرگ را از جلوی خانه‌های یهودیان برساند و هم این که از کنار آنها بگذرد و از اندیشه‌ی آسیب رساندن به این قوم صرف‌نظر کند

با این که مراسم عید «پاک» به یهودیان اختصاص داشته اما بعد‌ها با بر صلیب کشیده شدن حضرت مسیح، نوعی درهم‌آمیزی میان آن‌ها راه یافته است. در عمل، همین نکته موجب شده که مسیحیان و از جمله سوئدی‌ها و کشورهای دیگر اروپایی، مراسم عید پاک را به شکل امروز برگزار کنند.

 

زمان عید «پاک» معمولا در فاصله‌ی  22 مارس تا 25 آوریل است. باید گفت که در سال 325 میلادی، مراسم عید «پاک» مسیحی از مراسم یهودی جدا شد و زمان مشخصی را به خود اختصاص داد. این زمان، دقیقاً پس از اول فروردین، 20 یا 21 ماه مارس است که با اعتدال ربیعی که برابری روز با شب است، انطباق پیدا می‌کند. پس از این روز است که منتظران عید «پاک» در اولین یکشنبه‌ی پس از دیدن ماه کامل و یا «بدر»، مراسم عید «پاک» را به جا می آورند. به همین دلیل است که تاریخ برگزاری این عید متغیر است.

 در رابطه با مراسم «کریسمس» که همیشه ثابت است، عید «پاک» می‌تواند با نخستین یکشنبه‌ی 22 ماه مارس برابر باشد که در سال 1818 اتفاق افتاده است. همچنین ممکن است که در  25 آوریل اتفاق بیفتد که چنین زمانی در سال 2285 میلادی خواهد بود. از نظر زمانی قابل توجه است که در سال 1943 میلادی نیز عید «پاک» در 25 ماه آوریل برگزار شده و نوبت بعد در سال 2038 میلادی خواهد بود.

در سوئد و کشورهای اروپای شمالی، پیش از گرایش به دین مسیح، مردم، خدایان خاص خود را پرستش می‌کرده‌اند و جشن‌هایی هم که در این کشور‌ها از جمله سوئد برگزار می‌شده، در رابطه با تغییر فصل‌ها و دگرگونی طبیعت و یا کشت و برداشت محصول بوده است.

موضوع تأمل انگیز آنست که در این کشورها نیز جشنی بزرگ و باشکوه در آغاز بهار  و درست زمانی که طول روز و شب برابر می‌شده و طبیعت رو به نور و گرما می‌رفته‌، برگزار می‌شده است. مردم برای کشت بهتر و پربارتر محصولات خود، معمولاً حیوانی را قربانی می‌کرده‌اند. برگزاری این سنت شباهت بسیاری با مراسم فدیه دادن ایرانیان قدیم به خدای باران و باروری دارد. حتی مراسم سیزده بدر که با رفتن به صحرا و انداختن سبزه در آب توأم است، ریشه در همین باور دارد.

 

در اروپا این سنت و برخی سنت‌های دیگر، همه به جشن عید «پاک» منتقل گردید. این‌که زندگی دوباره‌ی طبیعت، همزمان با بازگشت مسیح باشد، انتخاب زمانی بسیار مناسبی بوده است.

 ***

مردم سوئد پس از رواج دین مسیح در این کشور، طرفدار مذهب کاتولیک شدند و مراسم گوناگون سنتی خود رابر مبنای باورهای مذهب کاتولیک برگزار می‌کردند. اما در حدود 1500 میلادی،  Gustav Vasa«گوستاو واسا»، پادشاه قدرتمند این کشور، مذهب رسمی کشور را از کاتولیک به پروتستان تغییر داد. پس از این تغییر، بسیاری از سنت‌ها و مراسم مذهب کاتولیک خود به خود از میان رفت. در نتیجه برای کشور کوچکی مانند سوئد، گذار از این‌همه دگرگونی و به فراموشی سپردن سنت‌ها و مراسم آباء و اجدادی، آسان نمی‌نمود. البته درست نیز آن بود که فراموش نشود. همچنان‌که عادت‌ها و باور‌های مردم تا به امروز نیز  باقی مانده‌است.

 بسیاری از مردم سوئد بر این باور هستند که در درون هر یک از آنها یک «وایکینگ» زندگی می‌کند که هنوز هم پیروزی نور را برتاریکی طولانی این سرزمین و پیروزی گرما را بر سرمای استخوان سوز آن، جشن می‌گیرد.  هر چند میان این باور های سنتی و آئین‌های مذهبی تمایز معینی وجود دارد. مهم آنست که مردم با باورها و اعتقادات گوناگون مذهبی در این مراسم شرکت می‌کنند. علت آن نیز این است که  سنت‌های کشور سوئد آمیزه‌ای است از آموزه‌های دین یهود، مذهب کاتولیک، پرتستان و آن‌چه که از باورهای اسطوره‌ای آنان در این سرزمین وجود داشته است.

در کشور سوئد، عید پاک، یک هفته به درازا می‌کشد و هر روز آن نام ویژه‌ای دارد که پرداختن به فلسفه‌ی نامگذاری و آداب و رسوم ویژه‌ی هر روز، مطلب را به درازا می‌کشاند. اما شاید لازم باشد به برخی از آنها اشاره‌ای داشته‌باشیم.
منبع :در سایه روشن کلام

عید پاک، یکی از عید‌های بزرگ مذهبی است که در رابطه با زمان برگزاری و چگونگی فلسفه‌ی وجودی آن، که در اول بهار اتفاق می‌افتد ، اهمیت فراوانی دارد. می‌گویند که ، حضور این عید در این بُرش زمانی به معنی پیروزی زندگی و عشق بر مرگ و نفرت و بدی است. در زبان سوئـدی به عید «پاک»، «Påsk، پُسک»، 
می گویند.

واژه‌ی «Påsk»، یک واژه‌ی عبری است و در حقیقت شکلی از کلمه‌ی لاتین «Pasach» است، که «Paska» تلفظ می‌شده. در «یونان» و «روسیه» نیز همین واژه را مورد استفاده قرار می‌دهند. در زبان انگلیسی چندین کلمه را به‌کار می‌برند که باز هم ریشه در لغت «Pasach» دارد، مانند «Paschal»  و «Passover».

در کشور‌های دیگر رایج‌ترین واژه،Easter»» و در زبان آلمانی، «Ostern» است که باز هم ریشه در زبان عبری دارد. واژه‌ی اخیر،«Ostern» که در زبان آلمانی استفاده می‌شود، به نام خدای‌بانوی «Ostra» برمی‌گردد.

 

واژه‌ی«Pasach» که ریشه‌ی همه‌ی این وا‌ژه هاست، در زبان فارسی نیز به صورت «پاساژ» و به معنی محل عبورکردن و گذشتن می آید. در رابطه با عید «پاک» داستانی وجود دارد که به این شکل نقل می‌شود:

در زمان‌های بسیار دور و قبل از تولد عیسی مسیح، قوم یهود، به دلیل خشک‌سالی و کمبود غذا، به کشور مصر که کشوری ثروتمند بوده مهاجرت می‌کند. آنان که برای گذران زندگی و رهایی از درد و رنج فقر بدان جا رفته بودند، مورد استقبال چندانی قرار نمی گیرند. از این رو، سخت‌ترین و بدترین کارها با دستمزدی بسیار ناچیز به آنها واگذار می‌شود. کارفرمایان با آن‌ها مانند برده رفتار می‌کردند و با شلاق و شکنجه از آنها کار می‌کشیدند. گفته می‌شود که بیشتر بناهای سنگین و تاریخی مصر، مانند «اهرام ثلاثه»‌ و غیره به همین صورت ساخته شده‌است.

نقل است که  «موسی»، پیغمبر و رهبر یهودیان، نزد «فرعون» مصر می‌رود و از او می‌خواهد که قوم یهود را آزاد سازد. «فرعون» بدین امر راضی نمی‌شود و به همین جهت، مورد خشم خداوند قرار می‌گیرد و بلاهای بسیار بر او و بر کشور مصر نازل می‌شود تا آن‌جا که «فرعون» مجبور می‌گردد یهودیان را آزاد سازد. از آن زمان به بعد چنان شبی را، «شب آزادی» نام نهاده‌اند. چنان که پیداست، عید «پاک» همیشه در آغاز بهار اتفاق می‌افتد. درست زمانی که طبیعت رو به گرما و نور می‌رود، زمین نفس می‌کشد و زندگی دوباره‌ی طبیعت آغاز می‌گردد.

با توجه به روایتی که نقل شد اهمیت عید «پاک» برای یهودیان تنها پیروزی گرما و روشنایی بر سرما و ظلمت نیست بلکه یادآور آزادی این قوم است از زنجیرهای اسارت و بردگی.

نکته قابل تأمل آن است که در شب آزادی یهودیان، آنان برای گریز از نابودی و مرگ، بر آن شدند که هر خانواده، یک گوسفند یا برّه تهیه کند و در تاریک و روشنای غروب، با قربانی آن حیوان و علامت‌گذاری بر درِب خانه‌ی خود با خون او، از دست فرشته‌ی مرگ رهایی یابد. باور یهودیان بر آن بود که اگر «عزرائیل» از جلو خانه‌ی آنان بگذرد و آثار خون را بر آن جا ببیند، آسیبی به آنان وارد نمی سازد. گفته می‌‌شود که یهودیان در واقع، در شب عید «پاک» مصر را ترک کردند و از طریق دریای سرخ به صحرای «سینا» و سپس به کشور «غنا» رفتند.

نکته‌ی برجسته در این داستان که به واژه‌ی «پاساژ» گره می‌خورد آنست که هم عبور فرشته‌ی مرگ را از جلوی خانه‌های یهودیان برساند و هم این که از کنار آنها بگذرد و از اندیشه‌ی آسیب رساندن به این قوم صرف‌نظر کند

با این که مراسم عید «پاک» به یهودیان اختصاص داشته اما بعد‌ها با بر صلیب کشیده شدن حضرت مسیح، نوعی درهم‌آمیزی میان آن‌ها راه یافته است. در عمل، همین نکته موجب شده که مسیحیان و از جمله سوئدی‌ها و کشورهای دیگر اروپایی، مراسم عید پاک را به شکل امروز برگزار کنند.

 

زمان عید «پاک» معمولا در فاصله‌ی  22 مارس تا 25 آوریل است. باید گفت که در سال 325 میلادی، مراسم عید «پاک» مسیحی از مراسم یهودی جدا شد و زمان مشخصی را به خود اختصاص داد. این زمان، دقیقاً پس از اول فروردین، 20 یا 21 ماه مارس است که با اعتدال ربیعی که برابری روز با شب است، انطباق پیدا می‌کند. پس از این روز است که منتظران عید «پاک» در اولین یکشنبه‌ی پس از دیدن ماه کامل و یا «بدر»، مراسم عید «پاک» را به جا می آورند. به همین دلیل است که تاریخ برگزاری این عید متغیر است.

 در رابطه با مراسم «کریسمس» که همیشه ثابت است، عید «پاک» می‌تواند با نخستین یکشنبه‌ی 22 ماه مارس برابر باشد که در سال 1818 اتفاق افتاده است. همچنین ممکن است که در  25 آوریل اتفاق بیفتد که چنین زمانی در سال 2285 میلادی خواهد بود. از نظر زمانی قابل توجه است که در سال 1943 میلادی نیز عید «پاک» در 25 ماه آوریل برگزار شده و نوبت بعد در سال 2038 میلادی خواهد بود.

در سوئد و کشورهای اروپای شمالی، پیش از گرایش به دین مسیح، مردم، خدایان خاص خود را پرستش می‌کرده‌اند و جشن‌هایی هم که در این کشور‌ها از جمله سوئد برگزار می‌شده، در رابطه با تغییر فصل‌ها و دگرگونی طبیعت و یا کشت و برداشت محصول بوده است.

موضوع تأمل انگیز آنست که در این کشورها نیز جشنی بزرگ و باشکوه در آغاز بهار  و درست زمانی که طول روز و شب برابر می‌شده و طبیعت رو به نور و گرما می‌رفته‌، برگزار می‌شده است. مردم برای کشت بهتر و پربارتر محصولات خود، معمولاً حیوانی را قربانی می‌کرده‌اند. برگزاری این سنت شباهت بسیاری با مراسم فدیه دادن ایرانیان قدیم به خدای باران و باروری دارد. حتی مراسم سیزده بدر که با رفتن به صحرا و انداختن سبزه در آب توأم است، ریشه در همین باور دارد.

 

در اروپا این سنت و برخی سنت‌های دیگر، همه به جشن عید «پاک» منتقل گردید. این‌که زندگی دوباره‌ی طبیعت، همزمان با بازگشت مسیح باشد، انتخاب زمانی بسیار مناسبی بوده است.

 ***

مردم سوئد پس از رواج دین مسیح در این کشور، طرفدار مذهب کاتولیک شدند و مراسم گوناگون سنتی خود رابر مبنای باورهای مذهب کاتولیک برگزار می‌کردند. اما در حدود 1500 میلادی،  Gustav Vasa«گوستاو واسا»، پادشاه قدرتمند این کشور، مذهب رسمی کشور را از کاتولیک به پروتستان تغییر داد. پس از این تغییر، بسیاری از سنت‌ها و مراسم مذهب کاتولیک خود به خود از میان رفت. در نتیجه برای کشور کوچکی مانند سوئد، گذار از این‌همه دگرگونی و به فراموشی سپردن سنت‌ها و مراسم آباء و اجدادی، آسان نمی‌نمود. البته درست نیز آن بود که فراموش نشود. همچنان‌که عادت‌ها و باور‌های مردم تا به امروز نیز  باقی مانده‌است.

 بسیاری از مردم سوئد بر این باور هستند که در درون هر یک از آنها یک «وایکینگ» زندگی می‌کند که هنوز هم پیروزی نور را برتاریکی طولانی این سرزمین و پیروزی گرما را بر سرمای استخوان سوز آن، جشن می‌گیرد.  هر چند میان این باور های سنتی و آئین‌های مذهبی تمایز معینی وجود دارد. مهم آنست که مردم با باورها و اعتقادات گوناگون مذهبی در این مراسم شرکت می‌کنند. علت آن نیز این است که  سنت‌های کشور سوئد آمیزه‌ای است از آموزه‌های دین یهود، مذهب کاتولیک، پرتستان و آن‌چه که از باورهای اسطوره‌ای آنان در این سرزمین وجود داشته است.

در کشور سوئد، عید پاک، یک هفته به درازا می‌کشد و هر روز آن نام ویژه‌ای دارد که پرداختن به فلسفه‌ی نامگذاری و آداب و رسوم ویژه‌ی هر روز، مطلب را به درازا می‌کشاند. اما شاید لازم باشد به برخی از آنها اشاره‌ای داشته‌باشیم.
منبع :در سایه روشن کلام

روزهای تعطیل عید پاک،زمان مسافرت و شیرینی خوردن است

روزهای تعطیل عید پاک،زمان مسافرت و شیرینی خوردن است

پخش شده torsdag 28 mars 2013 kl 16.29
1 av 2
Godis är gott! Foto: Svt-bild

تعطیلات چندروزه عید پاک، معمولا یکی از پرسفرترین ایام است و تصادفات جاده‌ای بسیاری نیز در این روزها اتفاق می‌افتد. از ابتدای سده ٢٠٠٠، در ترافیک روزهای عید پاک، بطور متوسط سالانه ٨ نفر کشته و ٢٧٠ نفر می‌شوند.با توجه به اینکه ماه مارس، بسیار سردتر از معمول بوده، پیش‌بینی می‌شود که تعداد تصادفات امسال کمتر از سال‌های پیش باشد. برای مثال، با توجه به سردی هوا، تعداد کمتری با موتورسیکلت مسافرت می‌کنند. این وسیله نقلیه در سال‌های پیش بیشترین تصادفات را داشته است.

روزهای تعطیلات عید پاک، روزهای خرید مواد غذایی و مخصوصا شیرینی و آب‌نبات و شکلات نیز هست. در این روزها در مجموع ٦٠٠٠ تن آب‌نبات و شکلات مصرف می‌شود.

پژواک هم تا روز سه شنبه تعطیل است و روزهای خوب و آرامی را برای شما در تعطیلات  آرزو دارد.

پیوند در تلگرام